Kaamosväsymystä vai syysmasennusta??

 

Huhhei!

Alkaa olla se aika vuodesta kun oma sänky ja sohvannurkka alkavat houkuttaa entistä enemmän ainakin allekirjoittanutta. Aamuisin on vaikea nousta ylös ja kotiin päästessä tekisi mieli vain painua lämpimien vällyjen väliin haaveilemaan seuraavasta kesästä. Kuulostaako tutulta?

Pimeys vaikuttaa osaan meistä kuin karhuihin: olisi ihanaa vain nukkua. Kun se ei ole mahdollista, mieli masentuu helposti.

– Kaamosmasennus eli talvisin toistuva vakava masennustila, on kohtalaisen harvinainen sairaus. Lievempi talviväsymys sen sijaan on hyvin tavallista. Kymmenestä suomalaisesta siitä kärsii ainakin kaksi tai kolme, kertoo psykiatrian erikoislääkäri Sami Leppämäki HYKSin neuropsykiatrian poliklinikasta. Kaamosmasennus iskee pimeään vuodenaikaan. Se alkaa syksyllä tai talvella ja paranee yleensä itsestään keväällä valon lisääntyessä.

Sami Leppämäen mukaan kaamosmasennuksen taustalla on ilmeisesti ihmisen sisäisen kellon toimintahäiriö. Kun valo vähenee, kaamosmasennukselle alttiiden ihmisten sisäisen kellon rytmi alkaa jätättää.

Kaamosmasentunut tuntee itsensä jatkuvasti väsyneeksi. Unen tarve saattaa talvella olla pari kolme tuntia enemmän kuin kesällä. Myös ruokahalu kasvaa. Erityisen hyvin maistuu kaikki hiilihydraattipitoinen ruoka. Jatkuva pitsan ja pastan popsiminen johtaa helposti painonnousuun.

– Vaikka vakavaan kaamosmasennukseen liittyy tyypillisiä masennusoireita, kuolemanajatukset ovat harvinaisempia. Tämä saattaa liittyä tietoon, että masennuksesta toipuu, kun selviää talven yli, kertoo Leppämäki.

Me täällä Satelliitissa mietimme keinoja miten itse vältymme pahimmalta kaamosajan väsymykseltä. Listasin joitain tuttuja keinoja ylös, jotka voisivat auttaa juuri sinua pahimman kaamosajan ylitse 🙂

-Kynttilät/sisutusvalot
Mikä onkaan rentouttavampaa kuin laittaa tunnelma valaistusta omaan pikku pirttiin ja nauttia hiljaisuudesta?

-Ulkoilu
Kirpakka syyssää on mitä parhain lenkkikaveri upeine väriloistoineen ruska aikaan. Lenkkarit jalkaan ja metsään haahuilemaan. Väsymys
kaikkoaa alta aika yksikön.

-Lukeminen/ käsitöiden teko
Villasukat jalkaan, viltti peitoksi ja sohvalle rentoutumaan hyvän kirjan tai käsitöiden pariin.

-Ruoka
Hyvä ruoka, parempi mieli. Tee jotain hyvää ruokaa yksin tai kaverin kanssa.

-Ole armollinen itselle
Jos nukuttaa niin nuku. Aina ei vaan tarvitse tehdä yhtään mitään kokematta siitä huonoa omaatuntoa.

Jospa näillä eväillä jaksetaan puurtaa tämä kaamosaika läpi. Mukavaa syksyä söpöläiset ♥

Anniina