Kuinka paljon räkää päähän mahtuu?

Nenä on tukossa tai sitten se vuotaa tauotta, nessuja kuluu, kurkkua kivistää, päässä jyskyttää, lihaksia heikottaa ja veto loistaa poissaolollaan. Jokavuotinen vieraamme, syysflunssa, on jälleen saapunut. Nykyään tunnetaan monia flunssanhäätökeinoja niin uusia kuin vanhoja. Auttavatko valkosipulinkynnet varpaidenvälissä… vai pitäisikö niitä kuitenkin syödä entä kuumainkiväärijuoma? Apteekit kuin luontaistuotekaupat myyvät monia tuotteita, jotka tuoteselosteen mukaan lupaavat nitistää flunssan tai ainakin lyhentää sen kestoa. Sinkin ja C- vitamiinin sanotaan auttavan. Suihkeen luvataan pysäyttävän flunssan eteneminen. Sama lupaus löytyy monesta muustakin purkista ja paketista.

Tänä syksynä halusin välttää flunssan ja laitoin itseni koekaniiniksi. Päätin testata, toimivatko nämä luvatut flunssanhäätökeinot. Join inkivääri-hunaja-sitruunajuomaa, söin valkosipulia ja varalta laitoin pari kynttä yöksi sukkiinkin. Ostin tuotteita, joiden luvattiin tappavan viruksia ja pysäyttävän flunssan etenemisen. Oma, tosin lyhytaikainen ja suppea kokemukseni oli, että näillä tuotteilla voi pysäyttää flunssan… ainakin hetkeksi. Mutta kun tuotteiden ottamisen lopetti, iski flunssa päälle. Lopetinko siis liian aikaisin? Jäikö flunssa kytemään ja odottamaan oikeaa hetkeä iskeä? Vai oliko kyseessä uusi flunssa? Nämä kysymykset jäivät ratkaisemattomiksi.

Sen kuitenkin päätin, että jatkossa aion selättää flunssan sitä potemalla eli tarvittavalla määrällä lepoa ja lämpöä. Mikä sitten on tarvittava määrä lepoa, sen sanelee oma vointi. Pääsääntöisesti flunssa ei ole syy olla pois koulusta tai töistä, mutta mikäli olo on todella kurja tai kuumeinen, on pari lepopäivää sängyssä paikallaan. Muutoin flunssan aikana on hyvä ottaa rauhallisemmin ja unohtaa liikunta ja raskaammat kotityöt. Lepoa työpäivän jälkeen sohvalla vilttiin kääriytyneenä ja mikäli mahdollista takkatuli tai kynttilät tuovat mukavaa tunnelmaa, sillä myös mielen rentouttaminen auttaa jaksamaan. Nuha lähtee niistämällä, yskä yskimällä ja kaikki oireet ajan kanssa.

Maalaisjärjenkäyttö on tässäkin sallittua. Ennaltaehkäisynä käsihygienia, itsensä lämpimänä pitäminen eli säänmukainen vaatetus ja terveelliset elämäntavat saattavat ehkäistä flunssan iskemisen. Aina nämäkään eivät auta ja mikäli tauti iskee, niin sitten se sairastetaan.  Mutta tarvittaessa, jos on pakko olla terveenä jossain tietyssä tilanteessa, näistä flunssanhäätötuotteista voi olla apua… ainakin hetkellisesti… tai sitten ei. Ja tuohon alun kysymykseen, kuinka paljon päähän mahtuu räkää. Olen tullut siihen tulokseen, että mittaamattoman paljon, mutta onneksi se lähtee niistämällä pois.

Pikaista paranemista kaikille flunssa poteville ja mukavia syksyn päiviä toivottelee

Raahen etsivä Päivi