Pimeässä liikkuminen

Syksyn muotiväri MUSTA ja yleensä tummat värit. No ei paha muodin ja vaatetuksen kannalta, mutta huono henkivakuutus. Nimittäin pimeällä liikuttaessa tummiiin vaatteisiin pukeutunut ihminen ilman heijastinta EI NÄY.

1.10 vietettiin heijastinpäivää. Raahen seudusta luin, Ifin teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan juuri kukaan ei koe heijastinta turhaksi, mutta silti vain alle puolet suomalaisista käyttää pimeällä heijastinta. Mielestäni ihan kummallista kun on kysymyksessä oma henki. Halvin mahdollinen ”henkivakuutus” on heijastin. Joka arkipäivä ajan työmatkaa yhteensä yli sata kilometriä ja näin syksyllä on jo aamusta tosi pimeää. Joka kerta ajaessani pimeällä mietin kauhulla niitä pimeitä kulkijoita, jotka pomppaavat silmiini yhtäkkiä tienlaidassa. Lähivalojen kanssa autoilija  näkee jalankulkijan vasta 50 metrin etäisyydeltä, jos hänellä ei ole heijastinta. Heijastimen kanssa autoilija huomaa jalankulkijan jo noin 350 metrin päästä, eli jopa seitsemän kertaa paremmin. Heijastin on tarpeen, vaikka katu olisi valaistu, sillä katuvalo ei muuta pimeää ympäristöä samanlaiseksi kuin se on päivänvalossa.

Jokaisen pimeässä tai hämärässä liikkuvan kannattaa tuoda mukanaan hieman välkettä varjoihin. Heijastinta käyttämällä tuot tarvittavaa lisänäkyvyyttä ja autat kanssakulkijoita havaitsemaan sinut. Heijastin sopii myös tyylikkäästi asusteeksi. Heijastinvaihtoehtoja on moneen makuun: perinteinen roikkuva heijastin, heijastinliivi, heijastinnauhat, ommeltavat heijastinkuviot tai vaikka itse tehty jne.

Myös lemmikkieläimille kannattaa hankkia heijastinliivit tai heijastin kaulapanta.

Itse käytän aina hämärässä tai pimeällä liikkuessani heijastinliiviä, vaikka se jonkun mielestä näyttää ”typerältä”. Sillä en halua kenellekkään, en itsellenikään elinikäistä traumaa siitä, että ajaisin pimeällä ilman heijastinta kulkevan päälle. Sillä autoilijahan se loppupeleissä on vastuussa liikenteessä. Muutamia kertoja autoillessani olen pysähtynyt antamaan heijastimen pimeille liikkujille. Ilman heijastinta kulkevia on niin vanhoja kuin nuoriakin.

ELI NYT VIIMEISTÄÄN KAIVELKAA HEIJASTIMET ESIIN. Monista yrityksistä heijastimia saa muuten ilmaiseksi.

Turvallista pimeällä liikkumista ja mukavaa syksyn jatkoa toivottelee Työvalmentaja Tuula