Hyvvää mieltä

Siikajoella, Nuortentalo Ruorissa on maanantaisin Satelliitin asiakkaille suunnatut Päivätärskyt kello 12-14. Tiistaisin Pyhäjoella on Päivätärskyt ja Raahessa Satelliitin avoimet ovet. Ajatus on sekä tärskyillä että avoimissa ovissa sama. Ovet on auki kaikille 15-29-vuotiaille ja ohjelmassa on mitä millonkin. Yleensä on myös pannu kuumana ja tarjolla vähintään kulhollinen keksejä tai Satelliitti-karkkia. Toisinaan tarjolla on ihan oikiaa evästäkin.

Tällä viikolla Ruoriin saatiin vieraaksi hyvän mielen lähettiläät Ruukin mielenterveysneuvolasta, eli Päivi A. ja Päivi P. He kertoivat nuorille mielenterveysneuvolan toiminnasta ja omasta työstään. Keskusteltiin siitä, miten mielenterveyspalveluiden pariin pääsee ja mistä esimerkiksi vastaanottoaika varataan. Toivon mukaan kaikille kuulolla olleille jäi mieleen, ettei hoitajan vastaanotolle päästäkseen tarvi edes lääkärin lähetettä. Ihan siis soittamalla suoraan hoitajalle, voi keskusteluajan varata. Päivit korostivat sitä, että asiakkaiden ei tarvitse arpoa itse, mitä apua tarvitsevat ja ovatko he oikeassa paikassa huolensa kanssa. Vastaanotolla yhdessä mietitään, tarviiko asian hoito säännöllisiä tapaamisia vai riittääkö kertakäynti jo asian ratkaisemiseen. Hoitajan kautta pääsee tarvittaessa myös lääkärin juttusille.

Keskusteltuamme mielenterveysneuvolan toiminnasta ja henkilökunnasta, nousi keskusteluun myös eri asiat, joiden vuoksi ihmiset hakeutuvat mielenterveysneuvolaan. Yleisimpiä asioita ovat erilaiset psyykkiset sairaudet, ahdistuneisuus ja masennus, kriisit, univaikeudet, yksinäisyys, ihmissuhdeongelmat, työttömyys ja monet muut syyt. Siispä vastaanotolle voi hakeutua hyvinkin arkisten asioiden kanssa, jos vähänkään tuntuu siltä, että kaipaa juttukaveria aiheen tiimoilta. Usein oman arjen ja lähipiirin ulkopuolella olevan henkilön kanssa on helppo pohtia mieltä kaihertavia asioita ja saada näkökulmia asioihin. Valmiita vastauksia elämän suuriin kysymyksiin Päivit eivät lupautuneet antamaan, vaan korostivat sitä, että jokaisella on vastuu omasta elämästään. He voivat olla tukena elämässä, mutta eivät elää kenenkään puolesta.

Käytännön vinkkejä arjessa jaksamiseen hoitajilta tuli paljonkin. Ne ovat varmasti monille jo tuttuja, mutta kerrataan niistä nyt joitain tässä. Ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttaa ravinto, lepo ja liikunta. Ruokaan kannattaa siis satsata ja evästellä mahdollisimman monipuolisesti ja terveellisesti. Nukkuakin pitäs ja mielellään öisin, eikä kannata liikaa itteä rasitta. Levätä saa siis ihan luvan kans ja rentoutua pitää. Liikunta ja ylipäätänsä kaikki harrastukset saa pään tuulettumaan ja ajatukset suuntautuu niiden myötä yleensä positiivisiin asioihin. Siispä ensimmäinen askel  pääkopan kevätsiivoukseen vois olla vaikka niinkin helppo vinkki, ku jakkara pihalle, kahavi-/teekuppi käteen ja ulos istuskeleen. Siitä voi hiljalleen laajentaa liikkumista metsään, merelle tai paikkaan joka mukavalta tuntuu. Päivit vinkkasivat myös kaksi nettisivua, joista löytyy mielen hyvinvointia tukevia harjotteita. Kannataa ehdottomasti tsekata Oivamieli ja Mielenterveystalo sekä tutustua erilaisiin harjoitteisiin ihan ajan ja ajatuksen kans.

Lopuksi Päivit muistuttivat nuoria, ettei mielenterveysneuvolassa asiointi ole sen kummempaa kuin hammaslääkärissä käynti. Jos minulta kysytään, niin uskoisin keskusteluajan hoitajan kanssa olevan huomattavasti mielekkäämpää kuin hammaslääkärillä asiointi kaiken maailman imurit,letkut,putket ja porat purukaluston ympärillä. Tarvittavessa hoitajat voivat tavata asiakkaita myös muualla kuin terveysasemalla, jossa heidän tukikohta Ruukissa sijaitsee. Päivi P. tekee Siikajoella myös kotikuntoutusta, johon ohjaudutaan lääkärin lähetteellä.

Satelliitilla mielen hyvinvointia vaalitaan monin eri tavoin. Tännään on nautittiin auringosta läskipyörillä hikkoillessa, osa nuorista pelaa sulkkista parhaillaan ja iltapäivällä Raahessa Liikahappa-ryhmä pääsee keilahommiin.

Aurinkoista kevätpäivää kaikille! 🙂

Toivottelee Katja Siikajoelta